top of page

Når problemene sluker oss


Jeg møter jevnlig mennesker som i jobb eller privatliv sliter med problemer. Tilværelsen kan kjennes stressende og vond. I smerteterapi brukes ofte teknikken med å skifte fokus for å lindre smerte. Jeg prøver å få folk til å se sin situasjon enten i et breddeperspektiv i dag eller i et langt tidsperspektiv fremover. I nedenstående utsnitt av Dalai Lamas bok "Kunsten å være lykkelig" fokuserer han på skifte av perspektiv: "Når vi møter problemer virker det som om vi ofte får et snevrere syn på tilværelsen. Vi bruker kanskje all oppmerksomheten vår på å bekymre oss over problemet, og vi kan føle at vi er de eneste som opplever slike vanskeligheter. Dette kan føre til en slags selvopptatthet, som gjør at problemet virker større enn det er. Når dette skjer, tror jeg absolutt det kan være nyttig å se ting i et videre perspektiv - ved for eksempel å tenke på at mange andre mennesker har opplevd lignende eller verre ting. Denne øvelsen med å skifte perspektiv kan også være nyttig ved visse sykdommer eller ved smerter. I det øyeblikk du får vondt, er det selvsagt vanskelig å utføre meditasjonsøvelser for å få ro i sinnet. Hvis du likevel klarer å sammenligne, og se på situasjonen din fra et annet perspektiv, skjer det noe. Hvis du bare ser på den ene hendelsen , virker det som den bare blir større og større. Hvis du fokuserer for mye og for sterkt på et problem når det oppstår, vil det virke uoverkommelig. Hvis du derimot sammenligner hendelsen med andre og viktigere hendelser, eller betrakter problemet på avstand, virker det mindre og ikke så overveldende." (- Howard C. Cutler: Dalai Lama - Kunsten å være lykkelig. En håndbok i å leve. Arneberg forlag 2008)

Bedre Tid forsøker i sine coachingprosesser å hjelpe mennesker til en mer balansert tilværelse på jobb, privat og de to livsarenaene i mellom. Ta kontakt om du vil vite mer.

Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Ingen tagger enda.
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page