top of page

Lykkelig i jobben?

Bevisst og ubevisst har alle våre handlinger og valg et positivt formål. Intensjonen er alltid å komme i en bedre situasjon. I noen sammenhenger kan det være vanskelig å se og forstå dette. Folk tar valg som i ettertid kan vise seg katastrofale, selv om intensjonen i handlingsøyeblikket var positiv. Drivkraften er søk etter en bedre tilstand eller situasjon, - «lykke» om du vil. Grunnlegger av flyt- / flowteorien, den amerikanske psykologiprofessoren Mihaly Csikszentmihalyi (Du leste riktig, - det uttales som på engelsk: Chick sent me highly), mener at de sterkeste øyeblikk av lykke oftere kommer på jobb enn i privat sammenheng. En lykketilstand har tre typiske kjennetegn sier han: Sterk grad av involvering, mye fokus og høy konsentrasjon.

I jobbsammenheng blir det ofte spørsmål om å finne en god balanse mellom utfordring og kompetanse til å møte utfordringen. Det å få utløst sitt potensial gir normalt en tilstand av lykke. Lykke og energi er oftest to sider av samme sak. Da må det finnes utfordringer i arbeidssituasjonen. I våre karriereprogrammer har vi derfor stort fokus på hva som gir energi. Mihaly Csikszentmihalyi definerer balansen mellom utfordring og kompetanse som «flow». Man går opp i oppgaven og situasjonen, noen ganger så til de grader at man glemmer tid og sted.

Hvis ambisjonene overstiger kvalifikasjonene når man går inn i en jobb, er faren for stress til stede. Blir man for forsiktig på egne vegne, blir man i realiteten overkvalifisert og ender opp med å kjede seg. Som karriererådgiver opplever jeg en del av stereotypien: En del kvinner undervurderer seg selv, - «flink pike -syndromet». Menn har en tendens til å overvurdere egne kvalifikasjoner, og kommer med «brøstkassa først og hodet etterpå». Jobben kan da bli tøffere enn man setter pris på. Denne stereotypien har over år blitt mindre fremtredende. Kjønns- forskjellen er ikke så tydelig lengre. Et viktig sjekkpunkt i karriererådgivningen blir hvilken balanse mellom utfordringer og kvalifikasjoner det ligger i jobben. Det bør være store nok utfordringer til at man får utløst sitt potensial. Samtidig må man være kompetent nok til å takle utfordringene.

Ta kontakt og la oss hjelpe deg å finne balansen!

Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Ingen tagger enda.
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page