Lykkelig i jobben?

January 23, 2018

Bevisst og ubevisst har alle våre handlinger og valg et positivt formål. Intensjonen er alltid å komme i en bedre situasjon. I noen sammenhenger kan det være vanskelig å se og forstå dette. Folk tar valg som i ettertid kan vise seg katastrofale, selv om intensjonen i handlingsøyeblikket var positiv. Drivkraften er søk etter en bedre tilstand eller situasjon, - «lykke» om du vil.  Grunnlegger av flyt- / flowteorien, den amerikanske psykologiprofessoren Mihaly Csikszentmihalyi (Du leste riktig, - det uttales som på engelsk: Chick sent me highly), mener at de sterkeste øyeblikk av lykke oftere kommer på jobb enn i privat sammenheng. En lykketilstand har tre typiske kjennetegn sier han: Sterk grad av involvering, mye fokus og høy konsentrasjon.

I jobbsammenheng blir det ofte spørsmål om å finne en god balanse mellom utfordring og kompetanse til å møte utfordringen.  Det å få utløst sitt potensial gir normalt en tilstand av lykke. Lykke og energi er oftest to sider av samme sak. Da må det finnes utfordringer i arbeidssituasjonen.  I våre karriereprogrammer har vi derfor stort fokus på hva som gir energi. Mihaly Csikszentmihalyi definerer balansen mellom utfordring og kompetanse som «flow».  Man går opp i oppgaven og situasjonen, noen ganger så til de grader at man glemmer tid og sted.

 

Hvis ambisjonene overstiger kvalifikasjonene når man går inn i en jobb, er faren for stress til stede.  Blir man for forsiktig på egne vegne, blir man i realiteten overkvalifisert og ender opp med å kjede seg.  Som karriererådgiver opplever jeg en del av stereotypien: En del kvinner undervurderer seg selv, - «flink pike -syndromet». Menn har en tendens til å overvurdere egne kvalifikasjoner, og kommer med «brøstkassa først og hodet etterpå».  Jobben kan da bli tøffere enn man setter pris på. Denne stereotypien har over år blitt mindre fremtredende. Kjønns- forskjellen er ikke så tydelig lengre. Et viktig sjekkpunkt i karriererådgivningen blir hvilken balanse mellom utfordringer og kvalifikasjoner det ligger i jobben.  Det bør være store nok utfordringer til at man får utløst sitt potensial. Samtidig må man være kompetent nok til å takle utfordringene.

Ta kontakt og la oss hjelpe deg å finne balansen!

Share on Facebook
Please reload

Utvalgt innlegg

Lær deg oppgaveverktøyet i Outlook og få oversikt og kontroll på både tid og gjøremål

January 11, 2018

1/2
Please reload

Siste innlegg

October 23, 2018

May 24, 2018

Please reload

Arkiv
Please reload

Søk etter tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Bedre Tid  -  Karl Johansgate 8, 0154 Oslo